maanantai 6. kesäkuuta 2016

Stipendi

Nyt kun koulut on taas hetkellisesti päättyneet niin tuli mieleen taas oma peruskoulun päätös ja muisto siitä epäuskosta, että sain aikoinani juurikin peruskoulun päättymisen todistukseen sanan stipendi.
 
Juttelin ystävän kanssa, kuinka vaikean tehtävän takana oli saada edes kerran stipendi ja yleisesti tuon palkinnon sai ne luokan/koulun kymppioppilaat, joilla keskiarvo alkoi aina sillä numerolla 9.
Turha oli odottaa alle kasin keskiarvon omaavan saavan minkäänmoista palkintoa uurastuksesta vaikka olisit saanut ne neloset nostettua vitosiksi tai pidettyä ne vitoset vitosina.
Stipendien määräkin oli käsien sormilla laskettavissa keväisin, ei niitä montaa jaettu.
Minäkin siis tyynen rauhallisesti peruskoulun päätösjuhlassa odotin, että stipendien jako alkaisi ja loppuisi. Eihän ole mahdollista, että tämmöinen, joka omaa päästötodistuksen keskiarvona 7,8 saisi minkäänmoista stipendiä. Vaikka todistuksessa oli ne neljä kiitettävää, löytyi sieltä se yksi kutonenkin. =D
Epäuskoisesti kuulin sitten kuitenkin nimeni siellä stipendien saajien joukossa. Miksi minä? Könysin sieltä keskirivistä hakemaan vähän häpeilenkin stipendini koko ysien katsoessa. Miten minä? Tää on väärin. Mutta kyllä se kuului minulle. En vain osannut ajatella, että se yksi ainoa numero toisi minulle stipendin, olin nimittäin pitänyt yhden ainoan numeron puolitoista vuotta 10. Olihan se hienoa katsoa, että elämäni ensimmäinen ainearvosana oli kasin kevään todistuksessa se 10. Se oli vielä ysin joulutodistuksessa se 10 mutta en olisi voinut toivoakaan, että se olisi vielä päättötodistuksessa 10. Mutta niin se vain oli.
 
Minun peruskouluaikana ei stipendejä saanut kuin hyvistä arvosanoista ja niitäkin siis piti pitää selkeästi se puolitoista vuotta että sai. Nykyisin on ihan eri syyt, millä saa stipendin ja myös niitä on paljon. Niillehän ne stipendit kuuluu, jotka on tosiaankin saanut numeroita nostettua, pidettyä numerot samana jne. Ei ne stipendit kuulu aina niille kympin oppilaille. Muistakin syistä jaetaan stipendejä.
 
Lukudiplomikin on tullut kouluihin. Semmoisen saa kunhan jaksaa lukea tarpeeksi. Diplomiin ei liity rahapalkintoa, se on paperinen diplomi, mutta lämmittää sekin. =)
 
Paremmin tuo peruskoulu menisi nykyisillä metodeilla kuin yli 20 vuotta sitten. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!